Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri, 6 ianuarie, că bugetul pe acest an ar urma să fie trimis spre aprobare peste o lună, pe 4 februarie, menționând faptul că bugetarea veniturilor și a cheltuielilor va fi una riguroasă.
Florin Cîțu a punctat faptul că operatorii din subordinea anumitor ministere vor fi verificați pentru a se vedea de unde apar pierderile în buget.
„Am solicitat ca acele ministere unde există în subordine operatori economici să facă o evaluare, cauzele care au generat aceste pierderi și măsuri concrete pentru eficientizarea acestor operatori, ccordarea unor sume va fi condiționată de respectarea unui memorandum și de anumite condiții”, a precizat ministrul.
Referitor la situația proiectelor de investiții, există o practică ciudată: proiecte care au fost incluse în buget – unele au fost bugetate, altele nu. Săptămâna viitoare va fi demarată procedura pentru buget 2021, cu limitele pentru fiecare minister in parte. Bugetul ar putea să intre în Parlament în 4 februarie să fie dezbatut atunci și aprobat, ”până atunci vom face aceste analize”.
Florin Cîțu a spus că va da șansa miniștrilor să cunoască ministerele, să vadă ce bugete au, ce investiții. ”Eu vreau să facem reformă, să nu mai fie cheltuit aiurea banul public, așa că bugetarea din acest an va fi riguroasă”. Bugetarea din acest an va dura mai mult, dar va un impact pozitiv pentru economie, iar mediul economic va avea predictibilitate, a explicat primul ministru.
Nu vom modifica Codul Fiscal și nu vom introduce noi taxe – Florin Cîțu, prim ministru al Guvernului României.
De asemenea, Florin Cîțu a făcut câteva precizări și despre campania de vaccinare din România, subliniind faptul că în țară ar urma să fie vaccinate câte 150.000 de persoane pe zi.
Totodată, acesta a declarat că școlile pot fi redeschise pe 8 februarie, dacă numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus va scădea în continuare.